Kuigi kõhugaasid (inglise keeles flatulence) on enamasti ohutud ja mitte kuigi tõsine terviseprobleem, võivad need põhjustada palju piinlikkust ja ebamugavust.

Mis kõhugaase tekitab?

Sõltuvalt sümptomitest ja kaebustest võivad gaaside tekkmise põhjused soolestikus olla väga erinevad.

Kõhugaase, mis avalduvad röhitsusena, põhjustavad enamasti õhu neelamine (nt kiirustades söömine) ning gaseeritud jookide liigne tarbimine.

Kui kõhugaasid väljuvad soolestiku kaudu (peeretus, inglise keeles flatus), siis on võivad põhjuseks olla teatud toiduained, mille seedimise tulemusena vabaneb rohkem gaase või probleemid toitainete imendumisega soolestikust.

Seedetraktis olevad bakterid tekitavad oma elutegevuse käigus gaase (vesinik, metaan, süsihappegaas), kuid probleemid tekivad siis, kui neid gaase tekib liiga palju. Toiduained, mis gaase põhjustavad on raskesti seeditavad süsivesikud (küpsetatud oad, kapsas), teatud suhkrud (näiteks fruktoos), suhkrualkoholid (sorbitool) ja rasvad. Peaaegu kõigil, kes söövad suures koguses puu- või juurvilju tekib mõningal määral kõhugaase.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Espumisan

Kuidas gaase leevendada

Alustuseks peaks veenduma, et kõhugaaside tekkimine ei ole mõne tõsisema haiguse sümptom. Seejärel tuleks  korrigeerida oma toitumist ning jõuda jälile põhjustele, mis kõhugaase tekitavad.

Puhitus ja röhitsemine on tavaliselt põhjustatud õhu neelamisest või soolestiku suuremast tundlikkusest gaasidele. Kui röhitsus on peamine probleem, siis peaks tegelema esmalt sellega, et vähem õhku neelata. Näiteks süüa rahulikult ja rahulikumas keskkonnas. Samuti vältida närimiskummi närimist ning gaseeritud jookide tarbimist. Mõningal juhul võib olla abiks ka see, kui vähendada lahtise suuga hingamist ning hingata rohkem nina kaudu.

Kui peamiselt valmistab muret gaaside väljumine soolestiku kaudu (peeretamine), siis peaks üle vaatama oma menüü. Sageli on abi sellest, kui järk-järgult välistada enda menüüst osad toiduained, et aru saada, mis gaase põhjustab. Alustuseks raskesti seeditavas süsivesikud (oad, kapsas), seejärel proovida välistada piim ja piimatooted, värsked puuviljad, osad juurviljad ja teised tooted.

Abi võib olla ka ravimitest. Apteegi käsimüügis on saadaval aktiivsüsi ja simetikoon, mida võib vaevuste leevendamiseks proovida.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Espumisan

Millisel juhul peaks olema eriti tähelepanelik?

Ohumärgid on, kui kõhugaasidega kaasneb soovimatu kehakaalu langus, veri väljaheites või valud rinnapiirkonnas. Sellisel juhul peaksid kindlasti arsti poole pöörduma.

Teistel juhtudel võid esmalt proovida mõnd ülal toodud nõuannetest.

Allikas: Merck Manual