Kõhunääre ehk pankreas (lad. k. pancreas) on ca 15 cm pikkune pirniviilukujuline organ. Pankreas paikneb ristisuunaliselt ülakõhu keskel, mao taga, kõhu tagaseinal. Pankrease laiem osa paikneb paremal pool ülakõhus ja seda nimetatakse pankrease peaks. Keskosa, pankrease keha, on keskel ülakõhus ja kitsas, nn sabaosa, kulgeb vasakule ülakõhtu. Kaksteistsõrmiksool ümbritseb kõhunäärme pead poolkaarena.

Kõhunääre eritab seedimiseks vajalikku nõret, mis koguneb tema juhasse. Nõre väljub peensoole algusosasse (kaksteistsõrmiksoolde), kuhu juha avaneb koos ühissapijuhaga. Teiseks pankrease ülesandeks on organismi suhkrujaotust ja -kasutamist kontrolliva insuliini tootmine.

Punane ehk keelatud toitude nimekiri

Dieedi järgimine on peamine võimalus ennetada pankreatiidi ägenemist isegi aastaid. Kroonilise pankreatiidi all kannatava patsiendi puhul on kõige tähtsam mitte sundida kõhunääret pingutama.

Mida see praktikas tähendab? Eelkõige sagedast söömist: 5–6 korda päevas. Portsjonid peavad aga seejuures olema väikesed, et nad ei nõuaks suure koguse kõhunäärmemahla tootmist. Roogade valmistamiseks sobib kõige paremini aurutamine, suured tükid tuleb püreestada ja süüa valmis toitu soojalt.

Rõhk on valkudel, kui rasvu ja süsivesikuid tuleb oluliselt piirata. Keelatud on rasvased küpsetised, igasugune rasvane liha, vorstid, rasvased ja teravad juustud, kõik puljongid ja neist valmistatud supid, munad, oad, valge peakapsas, redis, spinat, igasugused hapud puuviljad ja neist valmistatud mahlad, soolatud toidud, marinaadid, suitsutatud toiduained, vürtsid, jäätis, piiritusjoogid ning kõik praetud ja konservitud toidud.

Roheline ehk lubatud toitude nimekiri

Pärast dieedi põhimõtetega tutvumist tekib inimestel sageli paanika: „Kas ma ei või nüüd enam üldse midagi süüa?“ Tegelikult on lubatud roogade ja toiduainete loetelu väga mitmekesine.

Süüa võib näiteks valget leiba, kui seda enne röstris tahendada või teha sellest koduseid kuivikuid. Võib teha köögiviljasuppe ja lisada neile keedetud vasika- või küülikuliha, kalkunit või kana. Peamine erinevus: liha tuleb lisada valmis supile, et ei tekiks puljongit.

Võib küpsetada fooliumis või keeta koha, turska, latikat, haugi, karpkala või navaagat. Võib juua keefirit ja hapupiima, süüa väherasvaseid juustusorte ja mittehaput kohupiima, lisada valmistoitudele taimeõli või koorevõid. Lubatud on kõik tangud, makaronitooted, kõrvits, porgand, suvikõrvits, peet, lillkapsas, kartul, kompotid, tarretised, küpsetatud õunad.

Nagu näete, on see nimekiri üsna muljetavaldav ning õhkgrillide ja multipottide ilmumine on muutnud elu oluliselt kergemaks: nüüd on mitmekesiselt ja maitsvalt süüa teha palju lihtsam.

Ensüümidega toetamine

Kroonilise pankreatiidi korral tekib kõhunäärme kudede ärrituse tõttu harilikult ensüümipuudus. See tähendab, et toidu lagundamiseks vajalikke seedeensüüme toodetakse ebapiisavas koguses. Just seetõttu määrab arst sageli ensüümasendusravi, mis peab toimuma ensüüme sisaldavate ravimite abil. Sellised ravimid kujutavad endast tavaliselt puhastatud seapankreatiini, mis sisaldab kõiki vajalikke seedeensüüme. Nii saab see võtta enda peale osa kõhunäärme kadunud välisnõristuslikust funktsioonist.

Seedeensüüme sisaldavad ravimid omavad harilikult maohappe kindlat katet ning ensüümid aktiveeritakse alles kaksteistsõrmiksoole algusosas. See soodustab soodustab seedimist ning leevendab koormust kõhunäärmele. Pankreatiini annuse määrab arst individuaalselt sõltuvalt haiguse iseloomust, seedimise häirituse astmest, söödava toidu kogusest ja patsiendi peetavast dieedist.

On oluline mõista, et ensüümasendusravi on kroonilise pankreatiidi puhul tegelikult eluaegne, mistõttu peab ensüümpreparaat olema pikaajalisel tarvitamisel hästi talutav. Pankreatiin vastab täielikult sellele nõudmisele.